AFM problems - ZDriver.com

240Z, 260Z, 280Z Performance / Technical Discussions related to performance motor enhancements, upgrades.

AFM problems

Reply

 
 
 
Old 07-12-2018, 07:05 PM
  #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 2
AFM problems

Ok guys, i have a 78 280z. The engine will randomly die while driving. I'll pull over, struggle to crank it, pull the boot from the afm, spray some starting fluid staight to the tb and she cranks. Recently I figured out I don't even need starter fluid. I just pull off the boot then she starts. She dies soon after. Sometimes ill crank her like this and put the boot on and she immediately dies. Sometimes when I put the boot back on she idles at about 1.8k. Any suggestions?
Juffins is offline  
Reply With Quote
Old 07-15-2018, 10:07 PM
  #2  
The Good Twin
 
NismoPick's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Wild Wild West, UTAH!
Posts: 20,613
Welcome to ZDriver!
An engine needs 3 things to start (if it's mechanically working properly):
-Proper air delivery
-Proper fuel delivery
-Proper spark delivery

So when it won't start, does it have fuel (fuel pump works? fuel injectors spraying? fuel pressure?)
Does it have spark at all 6 plugs?

When you can start an engine with starter fluid, that means it's not getting proper fuel delivery... either fuel pump isn't working, or injectors aren't spraying.
NismoPick is offline  
Reply With Quote
Old 07-16-2018, 08:07 PM
  #3  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 2
Ok so I might have it narrowed, but I want to take time to troubleshoot methodically. However, in the early morning and late evening/ night... aka when the sun isn't up and its not hot out, it doesn't do it. It does it whenever everything heats up. I'm thinking vapor lock...
Juffins is offline  
Reply With Quote
Old 07-24-2018, 10:07 AM
  #4  
The Good Twin
 
NismoPick's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Wild Wild West, UTAH!
Posts: 20,613
Originally Posted by Juffins View Post
I'm thinking vapor lock...
Vapor lock is a carb issue, not fuel injection issue. Check your fuel pressure... should be ~30psi and should not leak down when it's turned off.
NismoPick is offline  
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
seanzzy
280ZX Performance / Technical
0
07-30-2008 08:26 AM
LuVmY280
280ZX Performance / Technical
8
07-18-2007 07:01 AM
Brad
240Z, 260Z, 280Z (S30) Forums
6
10-24-2002 02:32 PM
datto
240Z, 260Z, 280Z (S30) Forums
4
10-16-2001 11:26 PM
ZenArcher
300ZX (Z31) Forums
1
08-07-2001 04:26 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: AFM problems


Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.