'87 Z31 Hot Start Problem - ZDriver.com


300ZX (Z31) Forums Dedicated to 84-89 ZCars otherwize known as the Z31's

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 08-11-2018, 07:46 AM   #1  
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 34
Cool '87 Z31 Hot Start Problem

For any who still daily drive these old cars; first time encountering this issue_Haynes manual provided first clue; clogged air filter_used 125 p.s.i. to clean that up.
(The engine got to where it would not start hot at all_the C.P.U. was flooding the injectors with gas trying to make it happen_was having to wait for it to cool down a bit and finally start.)
The problem persisted_intuition said look at the distrubutor cap and rotor.
The cap contacts were black, had to use a pick to get the crap off somewhat, the rotor cap was bonded to the shaft, had to pry it off partially destroying it.
The entire assembly was coated with what looked like a light-reddish oil which a rag wiped away.
After cleaning, the engine started right up_IMPORTANT_disconnected the ground battery terminal overnight to clear out bad codes from the C.P.U.
Next afternoon drove the car to pick up a new distributor cap and rotor _ whatever chemical reaction occured inside the distubutor cap and rotor bonding to shaft, rendered these parts unreliable.
Engine could use a new set of spark plug wires, the Nissan set has been on it for at least 12 years_
  • Hot start problem apparently resolved after day long road tests_engine starts normally regardless of temps

Last edited by Virtuoso; 08-15-2018 at 05:41 AM.
Virtuoso is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
wont start when hot anniversary_Z 300ZX (Z31) Forums 7 04-21-2016 10:02 PM
81 280zx dies when it gets hot, then won't start brem 280ZX (S130) Forums 8 04-26-2012 04:04 PM
280zxt hot start problem? zstreet86 280ZX Performance / Technical 30 02-18-2011 05:24 PM
coil looses spark car wont start when hot ? nismo619 280ZX Performance / Technical 5 04-07-2008 01:00 PM
Hot start problem 78 280z JustinOlson 240Z, 260Z, 280Z Performance / Technical 4 01-07-2006 05:33 PM


Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -7. The time now is 12:09 AM.


© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands
We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.